Изберете страница

Пиенето на сок от картофи предотвратява инфарктите и развиването на рак

Знаехте ли, че пиенето на сок от картофи може сериозно да намали риска от развиването на рак и получаването на инфаркт?

Картофите са смятани за нездравословни, заради високото съдържание на въглехидрати в тях. Но ще повярвате ли, че са много полезни за белите дробове и сърцето? Тук става въпрос за суров сок от картофи, който може да предотврати много сериозни здравни проблеми – рак и инфаркт. Той често се използва в продукти за коса и кожа, но редовното приемане на суров сок от картофи е много полезно за общото здраве.

Някои от доказаните ползи за здравето от пиенето на суров сок от картофи:

Суровият сок от картофи предотвратява развиването на рак

Изследвания показват, че картофите съдържат множество антиоксиданти, които подпомагат борбата със свободните радикали в организма. Поддържа клетките здрави, което редуцира риска от развиването на рак.

Суровият картофен сок поддържа сърдечно-съдовото здраве

С изпиването на 1 чаша суров сок от картофи на ден може да се избегнат сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, сърдечен арест, спиране на сърцето и т. н. Сокът елиминира плаката, отложена по артериите, като по този начин подобрява кръвния поток и поддържа сърцето здраво. Освен това, пиенето на сока облекчава изгарящото усещане в гръдния кош, породено от киселини и веднага го облекчава.

Подобрява храносмилането и предотвратява запека

Пиенето на суров картофен сок предотвратява стомашни проблеми, запека, лошото храносмилане, образуването на газове и т.н. Сокът увеличава броя на полезните бактерии, които са свързани с храносмилането в червата, което го подобрява и спира стомашните неразположения.

Забавя стареенето

Картофите са идеален източник на витамин С. Една чаша суров картофен сок на ден снабдява необходимите количества от витамина в тялото за деня. Витамин С подпомага абсорбцията на желязото, забавя стареенето като предотвратява развиването на бръчки.

Картофеният сок съдържа витамин В

Съществуват 13 различни вида витамин В, а картофите притежават почти всички от тях! Съдържа В-1 (тиамин), В-2 (рибофлавин), В-3, В-6, В-9 (фолат)и т.н. Те са много важни при преобразуването на въглехидратите в тялото в глюкоза. Витамин В е важен и за здравето на нервната система, мозъка, кожата и косата. Витамин В-6 участва в произвеждането на инсулин, бори инфекциите, произвежда аминокиселини. Фолатът е важен при бременните жени, тъй като предотвратява развиването на увреждания в гръбначния стълб и мозъка на зародиша.

Картофеният сок съдържа калий

Калият е важен за всяка тъкан в тялото. Той подпомага баланса на течност в клетките, функционирането на бъбреците и сърцето и асистира мускулните съкращения. Сварените картофи съдържат значително по-малко калий. Например, един среден суров картоф съдържа 905 mg от елемента, а сварен такъв само 515 mg.

Картофеният сок съдържа желязо

Желязото е важен елемент за произвеждането на кръв и транспорта на кислород в тялото. Ако няма в организма достатъчно желязо, червените кръвни телца няма да транспортират достатъчно кислород към тъканите. Това довежда до симптоми като отпадналост, виене на свят, умора, невъзможност за поемане на достатъчно въздух. Нискине нива на желязо водят до анемия. Картофеният сок е спасението! Изследване през 2020  разкрива, че тялото може да абсорбира около 28% от желязото, съдържащо се в жълтите картофи.

Картофеният сок съдържа калций

Калцият е най-изобилният минерал в нашите тела. Той подпомага здравето на костите и зъбите, мускулните функции, хормоналния баланс и здравето на кръвоносните съдове. Млякото и млечните продукти са едни от най-богатите на калций, но картофеният сок съдържа 18 mg в една чаша. Достатъчното количество от елемента предотвратява дефекти по кожата.

Картофеният сок съдържа цинк

Възрастните имат нужда от 8 до 11 mg цинк на дневна база. В една чаша суров сок от картофи се съдържа 1 mg. Цинкът поддържа имунната система в добро състояние, подпомага заздравяването на рани, предотвратява загубата на зрение.

Картофеният сок съдържа витамин К

Витамин К играе важна роля в поддържане здравето на костите и мозъка, предотвратява сърдечните заболявания и остеопорозата. Един голям картоф осигурява 7 микрограма витамин К, което представлява 5-7 % от необходимата доза за ден.

Картофеният сок съдържа витамин А

Ако желаете да увеличите приема на витамин А, може да пиете сок от сладки картофи. Един среден сладък картоф съдържа 18,500 IU от витамина, а обикновените картофи съдържат от порядъка на 10 IU. Яркият цвят на кората на сладкия картоф се дължи на каротена – антиоксидант и прекурсор на витамин А. Витамин А е мастно-разтворим и е много важен за здравето на зрението и растежа на клетките. Също е полезен и за сърцето, белите дробове, бъбреците и т.н.

 

Антиоксиданти

Полифенолите, съдържащи се в сока от сурови картофи, особено хлорогенова киселина, която има изключително значение за здравето на организма. Предотвратява развитието на рак, сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, Алцхаймер, Паркинсон, високо кръвно налягане. В изследване от 2016  се посочва, че можем да получи повече антиоксиданти от картофите, отколкото от всички други зеленчуци и плодове.readmore

readmore

 

 

 

 

bg_BGBulgarian