Отдавна известен със своите изключителни лечебни свойства, натуралният сок от картофи е ключов хранителен продукт за всеки, който се стреми към добро здраве, дълголетие и пълноценен живот.

Редовната консумация на картофен сок има силно благоприятно въздействие върху цялостното състояние на организма. Именно затова, вече много години, сокът от картофи е едно от най-популярните и обичани домашни лекарства в Германия и Скандинавските страни.

Специалната технология за отделяне на скорбялата (нишестето) от картофите, превръща натуралния картофен сок в течна супер храна, изключително богата на незаменими кетокисекини и витамини.

Сигурно много от вас се питат „какво представляват кетокиселините?“. Кетокиселините са органични вещества, комплексни молекули, които имат карбоксилна група и кетом.

Взависимост от вида, към който спадат – алфа, бета или гама – кетокиселини, тези органични съединения имат различни функции в човешкото тяло.

Алфа-кетокиселините имат изключителна роля в цикъла на Кребс. Пировичната кетокиселина е първата стъпка в циъла на Кребс, на практика първата стъпка от окислителния метаболизъм.

Бета-кетокиселините, към които спада и ацетоацетатът подобряват окислителното състояние на организма, което контролира ефективното метаболизиране на глюкозата и стимулира производството на енергия.

Има изследвания, които показват, че приеман от диабетици, ацетоацетът действа подобно на  инсулина.

Гама-кетокиселините имат най-малко значение за процесите в човешкия организъм. Много от тях, като например левулиновата киселина имат действието на антибиотици и често се изписват успоредно, тъй като засилват действието на антибиотичните препарати.

Най-важното за кетокиселините е, че те са идеален заместител на 19-те незаменимите аминокиселини. Но защо наистина си заслужава да ги включим в менюто си?

На първо място, свойството им на заместител на есенциалните аминокиселини, превръща кетокиселините в ключов елемент за диетата на всеки човек, който е преустановил консумацията на продукти с животински произход, но желае да предотврати ситуация с тежки дефицити за организма си.

Кетокиселините са от изключителна полза за възрастните хора и тези със силно компроментирано здраве, чиито организми са в постоянен катаболизъм, практически неспособни да усвояват аминокиселини от храната.

Не на последно място, консумацията на кетокиселини като заместител на протеините с животински произход, предотвратява натрупването на канцерогенния за организма ни амоняк.

Освен, че предотвратяват концентрацията на амоняк, алфа-кетокиселините имат уникалното свойство да се свързват с неговия излишък в организма и чрез преработка, отново да го използват за полезни цели.

Това са основните и малка част от ползите, които могат да се очакват от консумацията на натурален сок от картофи. Списъкът с полезни свойства е безкраен. Най-сигурният начин да се убедите в неуспоримите му качества е като го включите смело в своето ежедневие чрез менюто си. Картофеният сок не притежава абсолютни никакви противопоказания и може единствено да ви помогне във  вашия път към по-здравословен начин на живот.

Поради специфичния му вкус, препоръчваме прием в комбинация с натурални плодови сокове и сиропи или като съставка при приготвянето на различни ястия. За повече рецепти…

 

 

 

zh_CNChinese